http://www.ciudate.blogspot.com

VIZITATI CA NU MUSCA.....

miercuri, 13 aprilie 2011

Curiozitati din natura

 1.  Sunt necesari un minim de 17 copaci pentru a face o tona de hartie (in functie de tipul si calitatea hartiei se poate ajunge si pana la un numar de 34)
 2. Pestera din platoul Meledic este cea mai importanta pestera de sare din salba pesterilor Manzalesti si cea mai lungă pestera in sare de pe glob ?
 3.  Zona Cazanelor Mari si Cazanelor Mici din defileul Dunarii este declarata de specialisti  monument unic al naturii in Europa ?
 4. In rezervatia faunistica si de flora Valea Arpasului traiesc aproximativ 80% din caprele negre din Muntii Fagaras ?
 5.  Lacul Negru din Muntii Vrancei sau Lacul cu plamana (denumirea populara) are aproape jumatate din suprafata sa acoperita de muschi ? Acest lac este unic in Romania si se intentioneaza transformarea acestuia in rezervatie stiintifica a biogeosferei.
 6. In comuna Ponoarele judetul Mehedinti se afla cea mai mare padure de liliac din Romania ? Aceasta este unica in Romania drept pentru care a fost declarata monument al naturii.
 7.  Pestera Izverna din Mehedinti este una din cele mai renumite pesteri din Europa pentru practicarea speologiei subacvatice ? Aceasta a fost filmata de Jacques Ives Cousteau  in sectiunea "Explorari ale secolului al XX-lea" din filmul Muzeului Smithsonian din Washington.
 8. Cea mai mare floare o are Rafalezia Arnoldi, care creste in padurile tropicale din sud-estul Asiei pe insulele Filipine ? Floarea ei are 3 metri circumferinta si cantareste 10 kg. Un boboc de floare e de 2-3 ori mai mare decat o capatana de varza.
 9. Cel mai inalt arbore de pe planeta noastra are o inaltime de 109 m si creste in California ? Insa se pare ca s-a aflat ca tot in California a fost descoperit un arbore mai inalt - 112,3 m. Diametrul acestui gigant - 13,5 m. Varsta - peste 1000 de ani
 10.  Fotosinteza implica aproximativ saptezeci de reactii chimice distincte ?
 11. Grindul Lupilor este o rezervatie din Delta Dunarii cu o suprafata de 2075 hectare si care are statutul de "centru de monitorizare ornitologica" ?
 12. Rezervatia de brad natural "Glodeasa" de pe Valea Doftanei are o vechime de peste 200 de ani ?
 13. Podul de la Grohod este un pod de natura stancoasa care s-a format din tavanul unei pesteri vechi care s-a prabusit peste paraul Grohod ?
 14. Ol Doinyo Lengai sau Muntele lui Dumnezeu cum îi spun unele triburi din acea parte a lumii, este situat pe Platoul Craterului din nordul Tanzaniei.

  Cei care au avut prilejul să colinde prin acele locuri au văzut un munte cenuşiu, într-un peisaj neprimitor, cu vegetaţie puţină, cu climă secetoasă, care face să se usuce şi puţinele plante ce au curajul să înfrunte acest ţinut vitreg.
 15. Una dintre cele mai impresionante cascade este Cascada Salto del Angel. Având o cădere de 979 m, după alte surse 1005m, este cascada cu cea mai înaltă cădere de apă ( cadere efectiva 807 m ).
 16. KILIMANJARO este muntele care reproduce zonele climato-vegetale ale globului ( se pare că îşi va pierde această calitate ). Fiind cel mai înalt munte de pe continentul Africa (alt. max. 5 895 m în vf. Kibo), Kilimanjaro se află în partea central-estică a continentului, la graniţa Tanzaniei cu Kenya. Se numara printre cei mai mari vulcani stinsi din lume.
 17. Este impresionanta acesta constructie din piatra si caramida,ce serpuieste ca o dantela peste dealuri si munti, prapastii si vai adanci, pe o distanta de peste 56 000 de km, impreuna cu alte ziduri inferioare.
  Marele Zid a inceput sa fie construit cu 500 i.H. Primul imparat al Chinei unificate, Qin Huangdi, precum si cei care l-au urmat, au terminat constructia; Astfel in anul 140 d.H Marele Zid era un adevarat colos si se intindea pe o distanta de peste 6000 km.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu